torsdag 12 februari 2009

Grattis Charles Darwin!

Det har knappast undgått någon att vi idag firar att det förflutit 200 år sedan Charles Darwin föddes. Läste någonstans att 27% av alla svenskar inte tror på evolutionen!

Darwins första träddiagram över evolutionen

Bilden nedan är tagen 1855, när Darwin var 46 år gammal (dvs lika gammal som jag är idag). Det berömda skägget började han odla först 1862:

När den bilden togs hade Charles fortfarande sin Om arternas uppkomst liggande i en skrubb, under barnens leksaker. Men sommaren 1858 fick han höra att den unge naturforskaren Alfred Russel Wallace, oberoende av honom själv, kommit fram till precis samma slutsats efter sina resor till Sydamerika och den malajiska övärlden. Och faktiskt publicerade Darwin och Wallace sedan tillsammans en vetenskaplig artikel om arternas variation.

När On The Origin of Species äntligen gavs ut hösten 1859 sålde den första upplagan (på 1250 exemplar) slut redan samma dag! I svensk översättning kom boken första gången 1871.

Sedan är det ju klart att Darwin finns online också: här finns hans samlade verk (och det är också där jag funnit alla bilder). Där finns också hans självbiografi och därifrån härstammar historien om skalbaggarna som jag läste om i GP för några dagar sedan: Darwin började studera medicin, vid 16 års ålder, men han tyckte det var för obehagligt och sedan följde en kort period av teologiska studier. Men han tillbringade hellre sin tid på ängarna och samlade skalbaggar. En dag såg han två ovanliga skalbaggar och fångade en i varje hand och sedan såg han en tredje som var en ny sort, som han absolut måste fånga. Då stoppade han den han höll i sin högra hand i munnen. Plötsligt utsöndrade den en intensivt bitter vätska som brände hans tunga så att han var tvungen att spotta ut skalbaggen som försvann. Liksom den tredje.

4 kommentarer:

Anni sa...

De 27 procenten är ju då ett tydligt bevis på att evolutionen inte gällde just dem...

Anni sa...

Föresten så är jag ganska sugen påatt få flytta från Ljungby nu, kan du inte ordna det på något sätt?

Anni sa...

Har du fortsatt att följa Sommer? Jag tröttnade efter halva andra avsnittet, hur vacker hon än var har jag annat att ägna tiden åt...

julia sa...

Du är bra på informativa blogginlägg! :)

27%!!! :O
Vad tror de på då?
Jag läste i och för sig om någon igår som inte trodde på själva stora evolutionen, utan bara trodde på evolution inom arterna...
Men det är ju också konstigt, det finns ju hur mycket bevis som hellst på hela stora evolutionen.