torsdag 19 februari 2009

Parenteser

Befinner mig i Helsingfors sedan några dagar (kom i tisdags), min äldsta syster fyller 50 år på måndag och har bestämt sig för att fira.

Har träffat några vänner, sett Revolutionary Road (och den var bra, återkommer kanske senare till den), druckit några öl på Molly Malone, ätit lyxfrukost på Café Engel, ätit sushi och spelat Guitar Hero med Jonatan, bjudit min andra syster på lite mat och prat. Och sen har jag jobbat!

Sent igår kväll ringde Julia på Skype, de har varit i Røros och åkt skidor (Røros ska visst vara Norges kallaste plats och det var också där vinterscenerna i Pippifilmerna spelades in). Idag ska Julia flyga till Helsingfors och det var det hon ringde om. Hon råkade (lyckligtvis) kolla sina biljetter och upptäckte att biljetten Trondheim-Oslo var bokad till fredagen, istället för torsdagen. Nu får hon ta tåget till Oslo idag istället (förlåt Julia, jag är en klantskalle!) för att hinna till kvällsflyget från Oslo till Helsingfors. Hon pratade om att eventuellt gå på Filmmuséet i Oslo, hoppas hon gör det och får ut något av sitt (ofrivilliga) Oslobesök.

I kväll åker jag alltså ut till landet, till mitt barndomshem. Det ligger i det område som drabbades av den s.k. Porkalaparentesen (eller "parentesen" som de flesta sa när jag var barn), det var ett stort område väster om Helsingfors som Sovjetunionen "arrenderade" som marin- och militärbas under åren 1944-1956 (ursprungligen skulle parentesen vara i 50 år). Min pappa och hans familj hörde till dem som hade tio dagar på sig att evakuera. När "Porkala kom tillbaka" var mycket förstört och när jag lekte som barn snubblade man ofta över rostig rysk taggtråd. Och ryska bokstäver målade på ladugårdsväggar.

Jag skrev om skolvägar och ålderdomligheter häromdagen, och nu ska jag också resa tillbaka till tiden - till en tillvaro utan internet!

6 kommentarer:

Anni sa...

Och jag kunde inte annat än skratta när jag fick ditt sms om att du var i Helsingfors samtidigt som jag träffade Cosi i Stockholm...

Ulla sa...

Ja är det inte bara så typiskt!!! Men det var fint att få ett MMS från er!

julia sa...

Ja, det var en enda röra det där med biljetterna :/ nåja, nu har jag iaf suttit av över halva tiden på tåget, bara tre timmar kvar... Och filmmuséet har jag ju velat besöka en längre tid, så det är helt okej, även om det blir lite jobbigt med två hela resdagar efter varandra... Vi ses snart! :)

Ulla sa...

Har du gratis internet på tåget? Jag har försökt ringa norwegian, men kom inte fram :-(

Cosi sa...

Hej! Är det Helena som fyller år?

Ulla sa...

Visst är det Helena som fyller/fyllde. Rapport följer snart.