fredag 15 maj 2009

Vår dagliga spis

När jag och Lennart var ett relativt nytt par (och jag fortfarande bodde i Helsingfors) köpte vi en ny spis. Jag minns den där underbara känslan när vi gick runt och tittade och frågade och blev betraktade som ett etablerat par. Efteråt brukade jag skoja och säga att spisen var vår förlovningsring.

Men för några dagar sedan fick spisen nog, eller rättare sagt ugnen. Jag tror den har läst för många mattidningar och sett att grillsäsongen är här, för det enda som fungerade var grillelementet. Och det fungerar liksom inte så bra när man bakar bröd. Det fungerar inte speciellt bra för vanlig matlagning heller.

Igår ringde jag en massa samtal för att kolla om det alls gick att reparera ugnen, och de kunde inte lova något säkert, annat än att det skulle kosta minst 2500-3000 kronor. Förmodligen mera. Och vår spis skulle ju fortfarande vara 7 år gammal.

Vi hade kollat lite på nätet, men åkte ändå iväg in till Göteborg. Gick omkring och jämförde, pratade med försäljare, skruvade på vred, tryckte på knappar - och kom hem med en ny spis:


Många nya spisar idag har infällda vred och det föll vi båda för.

Inga mera kladdiga vred, som är helt hopplösa att rengöra. Gorenjen, som vi fastnade för, sägs ha en av marknadens jämnaste varmluftsugnar, den här spisen har en STOR (hela 60 l) ugn, den är självrengörande, har inbyggd stektermometer och en massa trevliga finesser. Man kan bl.a. ställa in fördröjd start för ugnen, så här: kl 10 på kvällen kan jag programmera in den så att den tänds kl 7.00; jag kan ta ut de bröd som kalljäst i kylskåpet och lägga in dem i den varma ugnen och i förväg också bestämma hur länge ugnen ska vara tänd. På displayen kan man se hur många grader ugnen kommit upp i, kalla mig gärna tekniknörd:

I bruksanvisningen står det bl.a. så här:

Apparaten är tillverkad enligt relevanta gällande säkerhetsstandarder. Inte desto mindre rekommenderar vi starkt att personer med nedsatt fysisk, motorisk eller mental förmåga, eller personer med otillräcklig erfarenhet eller kunskap, inte använder apparaten utan överinseende av en kvalificerad person. Samma rekommendation gäller när apparaten används av personer som inte uppnått myndighetsålder.

Jag har (naturligtvis) jämfört de olika översättningarna av bruksanvisningen. Danska barn får använda spisen när de inte längre är minderåriga. Minderårig är man fram till sin femtonde födelsedag. Jag började laga mat på riktigt när jag var nio år. Tänker på att jag då använde vår gasspis hemma, helt utan överinseende.

5 kommentarer:

julia sa...

Funderade på om ni köpte en som du inte kan råka komma åt temperaturen av misstag, men så skrev du svaret på det :)

Nu slipper du ju sitta uppe och vänta på att bröden skall bli färdiga... Den verkar ju jättebra!

Fick tillbaka norskstil idag, och läraren sa till mig att mina kunskaper om norsk litteratur är på universitetsnivå, och så upprepade han att jag "måste" studera litteratur :)

Ulla sa...

Julia: visst är det smart med de där funktionerna på spisen.

Och jag är jättestolt över dig och dina kunskaper och din analytiska förmåga!

:-)

Anni sa...

Sju år är väl ingen ålder på en spis? Jisses, nu måste jag räkna, vår köpte vi 1989 och jag vill INTE byta ut den trots att den sett sina bättre dagar! Ugnen har både micro, varmluft, grill o vanlig ugnsfunktion - allt kan kombineras! Dessutom är ugnen av vagnmodell, så att jag drar ut som en låda när jag öppnar den - mycket praktiskt!

Att jag sedan måste använda ett ditsatt trävred för att hålla den stängd o att hällens plattor inte är så speciellt snabba längre, det är smällar man får ta.

När jag hittar en induktionshäll med en ugn som den jag idag har - då är jag beredd att byta!

Ulla sa...

Anni: spisarna höll bättre förr! Min mamma har en spis (kombinerad gas- och elspis) som man slutade tillverka därför att den aldrig gick sönder!

Sen är ju energiförbrukningen en annan sak. Din gamla goding är förmodligen en riktig energibov!

Anonym sa...

"Inte desto mindre rekommenderar vi starkt att personer med nedsatt fysisk, motorisk eller mental förmåga, eller personer med otillräcklig erfarenhet eller ..."

Grattis till den nya spisen. Verkar mera än bra.
Anki