måndag 18 augusti 2008

Nordism

Igår åkte Julia till Norge; det här läsåret ska hon gå i skola i Trondheim och bo hos sin (danska) pappa. Tjejen på CSN skrattade när jag ringde och frågade angående Julias studiestöd: "Det kan man verkligen kalla en multinordisk familj." Julia har beviljats svenskt studiestöd för gymnasiestudier här, även om hon är finsk medborgare, och det kan hända att hon kan få det även för studier utomlands. Nu ska massvis med blanketter fyllas i, förstås.

Julia kom hem från Jamboree 2008 i Irland i fredags. På en av de många tröjor de fått på lägret där skulle de skriva in information om sig själva på baksidan. I AM, stod det färdigt och Julia hade skrivit: MULTI NORDIC. Det finns väl sämre identiteter än så! Ganska speciellt också att sedan ha erfarenheter från skolsystemet i tre nordiska länder.

Jonatan har varit på besök i en dryg vecka, men åker tillbaka till Finland i kväll. Snart börjar hans studier i Helsingfors igen.

Tomt blir det. Men mitt modershjärta klappar stolt för mina barn, som tar sig fram i världen - eller snarare i Norden!

2 kommentarer:

Cloetta ♥ sa...

Nog förstår jag de kluvna känslorna; stoltheten och saknaden. Julia har verkligen farit runt och upplevt mycket den här sommaren och så är hon trots detta beredd att byta land och skola för ett helt läsår! Tuff tjej! Annars hade man kunnat tro at hon skulle njuta av att vara hemma i vardagen igen. Undrar vad det blir av henne när hon blir stor?

Kramar! Ses vi på lördag?

Anonym sa...

Hej Ulla!

Nu försöker jag ta tag i det med vikten igen, och på min runda på VK såg jag att du hade gått vidare i livet. Nu har din blogg lagts till mina favoriter.

Hörs snart igen!
Knus
"jensen"