torsdag 4 september 2008

Innanfönster och fönsterremsor

Det hjälps inte: det börjar bli höst. För oss, som bor i ett gammalt hus, innebär det att det börjar bli dags att se över innanfönstren*. Det är ett hösttecken. Och tvärtom: när innanfönstren lyfts bort är det vår!

En av de bäst kända vårskildringarna i svensk litteratur, inledningen av Strindbergs Röda rummet, innehåller faktiskt denna lilla detalj, som blir en symbol för den nya friska luften:

Men solen stod över Liljeholmen och sköt hela kvastar av strålar mot öster; de gingo genom rökarne från Bergsund, de ilade fram över Riddarfjärden, klättrade upp till korset på Riddarholmskyrkan, kastade sig över till Tyskans branta tak, lekte med vimplarne på Skeppsbrobåtarne, illuminerade i fönstren på Stora Sjötullen, eklärerade Lidingöskogarne och tonade bort i ett rosenfärgat moln, långt, långt ut i fjärran, där havet ligger. Och därifrån kom vinden, och hon gjorde samma färd tillbaka, genom Vaxholm, förbi fästningen, förbi Sjötulln, utmed Siklaön, gick in bakom Hästholmen och tittade på sommarnöjena; ut igen, fortsatte och kom in i Danviken, blev skrämd och rusade av utmed södra stranden, kände lukten av kol, tjära och tran, törnade mot Stadsgården, for uppför Mosebacke, in i trädgården och slog emot en vägg. I detsamma öppnades väggen av en piga, som just rivit bort klistringen på innanfönstren; ett förfärligt os av stekflott, ölskvättar, granris och sågspån störtade ut och fördes långt bort av vinden, som nu medan köksan drog in den friska luften genom näsan, passade på att gripa fönstervadden som var beströdd med paljetter och berberisbär och törnrosblad, och började en ringdans utefter gångarne, i vilken snart gråsparvarne och bofinkarne deltogo, då de sålunda sågo sina bosättningsbekymmer till stor del undanröjda.
I år har vi också tagit ut innanfönstren i källaren och den senaste veckan har jag kittat och målat de blå fönstren och fönsternischerna. Nu måste jag måla väggarna nere vid trappan också, det syns verkligen att de också behöver fräschas upp.

Sen ska ju fönstren tätas och klistras, och det visade sig att man inte bara kan gå till ICA och köpa fönsterremsor. Vi letade också på K-rauta häromdagen och jag frågade en expedit, som tittade storögt på mig, när jag förklarade vad vi letade efter. Gamla hederliga pappersremsor med klister på ena sidan, som man doppar i kallt vatten och sedan klistrar över skarven mellan innanfönstren. Han hade aldrig hört om något sånt!

Men nu har jag insett att det går att köpa bl.a. på Byggnadsvård på Nääs. Där finns det också fönstervadd. Minns att vi ibland brukade göra miniatyrlandskap mellan fönstren när jag var barn. Vitmossa kan man ju också ha, men helst utan en massa småkryp. Däremot blir det knappast "paljetter och berberisbär och törnrosblad", som i Röda rummet.


*Vill bara påpeka att SAOL anger både innanfönster och innerfönster, om det är någon som undrar

2 kommentarer:

Cloetta ♥ sa...

Vi limmade våra innanfönster med pappersremsor en enda gång. Jag gillade inte de bruna fula remsorna, hur genuint det än må vara. Har du hittat dem i vitt?

Numera petar vi in vanlig tätningslist i skarven och det blir hyfsat tätt. Tillräckligt tätt.

VILL INTE HA HÖST! Inte än...

Matvraket sa...

Marknaden i Adelöv väcker minnen från förr, kanske värda ett eget inlägg.

Strindberg kunde skriva han!