tisdag 30 december 2008

Laksa med lax och räkor

Nu har jag invigt kokboken jag skrev om i förra inlägget; det blev Laksa med lax och räkor.
Den påminde mycket om en fantastisk laksa jag betalat åtskilliga euro för på en fin restaurang i Helsingfors. Laksa är en kryddstark soppa som lagas med currypasta och kokosmjölk. I den här versionen hade jag (för 4 personer):

2 schalottenlökar i tunna skivor
100 g spenat (det skulle ha varit mungböngroddar, men de såg inte så fräscha ut)
3 cm färsk ingefära
½ röd chili
300 g laxfilé i kuber
100 g glasnudlar
½ lime i tunna skivor
2 msk currypasta
400 g kokosmjölk
4 dl vatten
2 msk fiskfond
150 g skalade räkor
koriander

Skala och skär ingefära i tunna skivor. Kärna ur och strimla chilin. Fräs ingefära, chili och currypasta i olivolja, låt curryn bubbla ordentligt. Späd med kokosmjölk, rör ut currypastan i mjölken. Häll i resten av kokosmjölken, vatten och fiskfond. Låt koka upp. Lägg i laxen, som bara behöver koka några minuter. Jag fräste schalottenlök och spenat i en panna och rörde ner dem i soppan helt mot slutet. Nudlarna kokas för sig och fördelas i tallrikarna/skålarna. Häll soppan över nudlarna, fördela räkorna över och garnera med lime och koriander.

"Det här måste du göra oftare", sa Lukas. Och jag lovar att det inte är första och sista gången jag gör denna ljuvliga soppa.

Besökte Systembolaget i Partille inför nyårsaftonen. Fick stå och köa utanför, i väntan på att alls bli insläppt i butiken. Maken till köer har jag aldrig sett. Hann plocka på mig de två sista flaskorna champagne under 400 kronor. Och en liten flaska annat bubbel som ska hamna i soppan i morgon...

1 kommentar:

Anni sa...

Ja tack, den provar jag gärna när jag kommer!

Ha nu en riktigt trevlig nyårsafton och så hoppas jag att 2009 blir ett BRA år!