torsdag 11 juni 2009

Mera Sommer

Igår sändes det sista avsnittet av den danska tv-serien Sommer, som jag skrivit om tidigare här. Det är klart att den till vissa delar liknar en såpa - alltid är det något av kärleksparen som missförstår eller bedrar varandra, eller hittar tillbaka till varandra igen. Men är det såpa, så är det en såpa av rätt så god kvalitet. Jesper Langberg gör ett gripande porträtt av den alzheimersjuke patriarken Christian Sommer, i rörelser och minspel känns han väldigt övertygande. Antar att han redan nu kommit att betyda en del för uppmärksamheten kring Alzheimers sjukdom, åtminstone i Danmark.

Ett litet ögonblick igår kväll, när det blev klart att Adams flyg inte skulle komma iväg till Søndre Strømfjord p.g.a stormen, tänkte jag att det väl var ett smart sätt för DR att spara lite pengar. Slippa skicka iväg ett kamerateam och Mikael Birkkjær till Grønland liksom. Men, hast du mir gesehen: några minuter Nuuk blev det allt till sist i alla fall.

En tröst till alla er som gärna vill veta hur det gick sen: man har gjort 10 nya avsnitt för radio! Man kan lyssna på avsnitten som strömmande radio, eller ladda ner dem som podcast. Det senare har jag redan gjort. Och det är samma skådespelare i radioversionen och samma vemodiga signaturmelodi.

God fornøjelse!

4 kommentarer:

Anni sa...

Vad såg du för film igår? Här har vi avverkat Batman Begins, The Dark Knight och Number 23 i rask takt - tror att vi ska se något snällare ikväll...

Ulla sa...

Jag såg en svensk dokumentärfilm, en riktigt udda men intressant film: Hälsningar från skogen.

julia sa...

"De sorte speider" pratade om radioversionen av Sommer strax innan produktionen av den satte igång. Då fattade jag bara inte om de skämtade eller var allvarliga, de hade in en av skådespelarna också, och övningsläste manus...

Ulla sa...

Men det är alltså alldeles sant - även om det låter som ett skämt. Jag har lyssnat på det första avsnittet nu, och det var väl lite trevande, men jag ska lyssna vidare.