torsdag 22 januari 2009

Filmkväll på Hagabion

Igår kväll var jag på 25-årsjubileum och nyinvigning av sal 1 på Hagabion i Göteborg (även om det blev lite oklart hur många år Hagabion egentligen är). Först var det lite bubbel och mingel och sedan blev det diverse tal, inte minst av Stefan Jarl, som ju var en av dem som grundade Folkets Bio. Han berättade bl.a. om hur Folkets Bio blev till, och det har han ju gjort förut, men han är allt en fascinerande person.Det var också han som fick äran att klippa av filmremsan:

Bildkvaliteten är inte den bästa, bilden är tagen med mobilens kamera i usel belysning...

Sedan blev det förhandsvisning av Andreas Dresens film Wolke 9 (på svenska: Sjunde himlen). Filmen berättar om Inge, som är gift med Werner, men som blir passionerat förälskad i Karl. Och den historien har man ju minsann både sett och hört förut! Men inte på det sätt som Andreas Dresen gör det. Inge är nämligen 60+, hennes man kanske 10 år äldre och föremålet för hennes åtrå har redan fyllt 76:Filmen innehåller många (vågade?) sexscener och det är något befriande över de åldrande kropparna, den slappa huden och leverfläckarna. Och det är väl det filmmakaren vill säga med sin (bl.a. i Cannes prisbelönta) film, kärleken ser inte till åldern. Det intressanta var också att filmen inte tar någons parti. Själva historien var annars konventionell och dessvärre något förutsägbar. Och regnet som faller och tågen som går är också något slitna symboler.

Men annars en klart sevärd och annorlunda film. Tack för igår, Hagabion!

2 kommentarer:

Matvraket sa...

Film är bäst på bio. Minns trevliga stunder i dunkla biosalonger tillsammans med min Hustru. Inte det minsta vågat förstås men hennes hand i min var, och är, stort och starkt och en smula distraherande ibland.

Nastasia sa...

Härlig kväll verkar Du ha haft! =D

Jag såg ett program för många år sedan om kärlek mellan äldre...kom inte ihåg just nu vad det hette. Men det var ett ptroligt vackert program och har stannat i minnet!

Må så gott!