fredag 6 mars 2009

Grannar

I dagens GP finns det en artikel om en något annorlunda grannfejd: I början var allt frid och fröjd, men när den nyinflyttade kvinnan blev mera avståndstagande mot sin 57-årige manlige granne hämnades han gruvligt: han slängde skräp och la ut mördarsniglar i hennes trädgård! Man kan läsa mellan raderna att han eventuellt varit ute i något annat ärende, eftersom det står att "kvinnans beteende mot honom förändrades när hon fick reda på att han var gift". Nu har han (och hans fru) flyttat och vi får hoppas att mördarsniglarna också försvunnit.

Googlar man på "grannfejd" får man över 26 000 träffar och en del av dem har säkert anknytning till ett tv-program med samma titel, som jag dessbättre inte sett ett enda avsnitt av.

Tidningen Vi i villa publicerade för en tid sedan en undersökning om vad vi ville göra med våra grannar. 44 % var villiga att vakta grannens katt eller hund eller vattna blommorna när grannen var bortrest, 1/3 tyckte det var ok att dela t.ex. dyrare trädgårdsredskap, 1/5 kunde tänka sig att hjälpa till att passa grannens barn, färre en 1/10 kunde tänka sig att åka på semester med grannarna, att dela bil eller köpa leksaker som studsmatta fanns inte på kartan.
23% av alla tillfrågade sa att de inte vill göra någonting alls med sina grannar!

Den här undersökningen talade man också om i Eftersnack, ett av mina favoritradioprogram på den finlandssvenska kanalen Radio Vega (finns som poddradio, det är bara att ladda ner och lyssna, eller lyssna som strömmande radio) och den gången var meningarna också delade i studion.

Vi och våra grannar brukar vattna blommor och ta in post och passa varandras katter när någon är bortrest, ibland hjälpa till att passa barn. Vi och vår närmaste granne köpte en vedkap ihop, för några veckor sedan var vi på söndagsutflykt tillsammans. Vi lånar verktyg av varandra (och kommer ihåg att lämna tillbaka dem), när sockret plötsligt är slut när jag bakar kanelbullar är det bara att knalla över till grannen och låna. I kväll ska vi äta middag tillsammans.

Jag googlar på "goda grannar" och får 44 000 träffar.

7 kommentarer:

Anni sa...

Sicken tur att det var fler träffar på goda grannar än på grannfejd...

Har du testat att googla på tvättstuga? Tvättstugefejd kanske inte ens finns som ord, men som begrepp!

Daniel sa...

Tacka vetja att goda grannar finns fortfarande!

Anonym sa...

Så där hade vi det med våra förra grannar, som i somras flyttade till Gotland. De nya är inte roliga, men någon fejd har vi inte.

Öbon sa...

Tack för boktipset, ska kolla vår lillabokhandel om de har den på rean.

Öbon sa...

Hade du kommit på middag igår, hade du fått sojakorvar. Åtminstone hade jag inte lagt köttkorvarna på ratatouillen.

Var ett slags halvvegis ett par år, hoppade över både rött och vitt kött, men åt fisk och ägg. Började med "carnivornadet" igen under en skidsemester i Österrike, där serveras bara kött. I alla fall då, 1981.

Anni sa...

Här händer det inte mycket, sitter du o fikar med grannarna?

Anonym sa...

太極峽谷,磐石營地,九族文化村,風櫃斗,雅築沙里仙溫泉,蛇窯蟬說,合歡山,嘉南八卦窯,糯米石橋,震災紀念公園,芙蓉瀑布,水鳥保護區,牛耳藝術渡假村,敷榮堂,登瀛書院,木屐蘭溪谷,木生昆蟲館,泰雅渡假村,惠蓀林場,水沙連古道,台一生態教育休閒農場,清境農場,生態農場,豐年靈芝菇,錦吉昆蟲館
奧萬大,埔里酒廠,埔里鯉魚潭,中台禪寺,台灣地理中心碑,九族文化村,玉山國家公園,合歡山,日月潭,田尾公路花園,新百果山,鹿港龍山寺,台灣民俗村,鹿港天后宮,溪頭森林,廬山溫泉,草嶺風景區,劍湖山世界,北港朝天宮,三條崙海水浴場,夏威夷,池南森林遊樂區,鯉魚潭,太魯閣,秀姑巒溪,長春祠,大佛風景區,東勢林場,古奇峰,五指山風景區,海水浴場,六福村,秀姑巒溪,石梯坪,磯崎灣,掃叭石柱,七星潭,小叮噹科學園區,大聖渡假,三義木雕博物館,谷關風景區,武陵農場,大坑風景區,亞哥花園,崎頂海水浴場