fredag 6 mars 2009

Grannar

I dagens GP finns det en artikel om en något annorlunda grannfejd: I början var allt frid och fröjd, men när den nyinflyttade kvinnan blev mera avståndstagande mot sin 57-årige manlige granne hämnades han gruvligt: han slängde skräp och la ut mördarsniglar i hennes trädgård! Man kan läsa mellan raderna att han eventuellt varit ute i något annat ärende, eftersom det står att "kvinnans beteende mot honom förändrades när hon fick reda på att han var gift". Nu har han (och hans fru) flyttat och vi får hoppas att mördarsniglarna också försvunnit.

Googlar man på "grannfejd" får man över 26 000 träffar och en del av dem har säkert anknytning till ett tv-program med samma titel, som jag dessbättre inte sett ett enda avsnitt av.

Tidningen Vi i villa publicerade för en tid sedan en undersökning om vad vi ville göra med våra grannar. 44 % var villiga att vakta grannens katt eller hund eller vattna blommorna när grannen var bortrest, 1/3 tyckte det var ok att dela t.ex. dyrare trädgårdsredskap, 1/5 kunde tänka sig att hjälpa till att passa grannens barn, färre en 1/10 kunde tänka sig att åka på semester med grannarna, att dela bil eller köpa leksaker som studsmatta fanns inte på kartan.
23% av alla tillfrågade sa att de inte vill göra någonting alls med sina grannar!

Den här undersökningen talade man också om i Eftersnack, ett av mina favoritradioprogram på den finlandssvenska kanalen Radio Vega (finns som poddradio, det är bara att ladda ner och lyssna, eller lyssna som strömmande radio) och den gången var meningarna också delade i studion.

Vi och våra grannar brukar vattna blommor och ta in post och passa varandras katter när någon är bortrest, ibland hjälpa till att passa barn. Vi och vår närmaste granne köpte en vedkap ihop, för några veckor sedan var vi på söndagsutflykt tillsammans. Vi lånar verktyg av varandra (och kommer ihåg att lämna tillbaka dem), när sockret plötsligt är slut när jag bakar kanelbullar är det bara att knalla över till grannen och låna. I kväll ska vi äta middag tillsammans.

Jag googlar på "goda grannar" och får 44 000 träffar.

6 kommentarer:

Anni sa...

Sicken tur att det var fler träffar på goda grannar än på grannfejd...

Har du testat att googla på tvättstuga? Tvättstugefejd kanske inte ens finns som ord, men som begrepp!

Daniel sa...

Tacka vetja att goda grannar finns fortfarande!

Anonym sa...

Så där hade vi det med våra förra grannar, som i somras flyttade till Gotland. De nya är inte roliga, men någon fejd har vi inte.

Öbon sa...

Tack för boktipset, ska kolla vår lillabokhandel om de har den på rean.

Öbon sa...

Hade du kommit på middag igår, hade du fått sojakorvar. Åtminstone hade jag inte lagt köttkorvarna på ratatouillen.

Var ett slags halvvegis ett par år, hoppade över både rött och vitt kött, men åt fisk och ägg. Började med "carnivornadet" igen under en skidsemester i Österrike, där serveras bara kött. I alla fall då, 1981.

Anni sa...

Här händer det inte mycket, sitter du o fikar med grannarna?