onsdag 15 oktober 2008

Internationella polaråret

Just nu pågår det internationella polaråret (2007-09). Det är lite längre än ett vanligt år, för att forskarna ska hinna med flera fältsäsonger både på södra och norra hemisfären. Och Arktis och Antarktis är inne när det gäller kulturen också: i höst har Majgull Axelssons utkommit med en ny roman Is och vatten, vatten och is, Katarina Mazetti med Mitt liv som pingvin, 23-årige Pelle Hellström med bandet Nordpolen har släppt skivan ”På Nordpolen” och jag såg häromdagen några hisnande bilder ur Magnus Elanders och Staffan Widstrands vackra och viktiga bok Vindar från Arktis, som utsågs av WWF till Årets Pandabok 2009. Och det finns mera!

År 2005 gjordes en svensk polarexpedition, Beringia, med isbrytarna Healy och Oden. Drygt 100 forskare från bland annat Sverige, Ryssland, Kanada och USA genomförde en mängd forskningsprojekt på bägge sidor om Berings sund i Arktis. Syftet med expeditionen var bl.a. att öka förståelsen för tundrans och havets ekologiska funktioner i Arktis. Ombord bereddes också plats för några konstnärer: författare, fotografer, bildkonstnärer och en musiker, vars projekt gick ut på att skapa ett verk för orkester och solosopran, med arbetsnamnet H2O. En av de författare som följde med var Majgull Axelsson, vars nya roman jag precis börjat läsa. I romanen rör sig Majgull Axelsson mellan olika tidsperioder, men en viktig del skildras ur en av huvudpersonerna Susannes synvinkel, ombord på isbrytaren Oden, på en polarfärd. Men när jag klickar in mig på Beringias hemsida och läser vad som skrivs om konstnärsprojektet hittar jag också en länk som skildrar Bea Uusmaa-Schyfferts projekt och några av hennes dagboksanteckningar från expeditionen. Och jag vill läsa mera. Jag älskar hennes beskrivningar av hur de gör avslappningsövningar medan porträtten av kungen och Silvia gungar fram och tillbaka, när isbrytaren hugger fast i isen, hur de går på bio på isbrytaren och hon tänker förundrat att det är första gången hon känner alla i salongen (det är ju som vi har det här hemma i Tollered!) och hennes skildringar av isbjörnens ensamhet. Och jag klickar förgäves runt på AdLibris och andra sidor, för att leta efter hennes nya bok om Andrées polarexpedition, men hittar inget. Jag vill läsa den nu!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till utnämningen!

margareta

julia sa...

Jo, jag vet, det är typiskt att man läser om någon bok som man jättegärna vill läsa, men som man inte hittar någonstans... Har sökt efter Robert Fiskers ena bok om en dansk motståndsrörelse (den som "Stjernene vil lyse" är fristående fortsättning på) i några år nu :/

Ulla sa...

Julia: Men den här boken verkar inte ha utkommit ännu...

julia sa...

Jaha... blir ju lite tvärtom-problem då. Alla böcker jag söker efter kom för så länge sen att de är svåra att få tag i... :)

Cloetta ♥ sa...

Jag var i Berwaldhallen o lyssnade o såg på uruppförandet av Holocene, ett samarbete mellan Majgull Axelsson, Jonas Bohlin och Lars Siltberg, som alla var på Oden tillsammans. En väldigt speciell upplevelse som direktsändes i radio (då slapp lyssnarna se de äckliga bilderna) men också ska sändas i tv vad jag förstått.