torsdag 23 oktober 2008

Säg mig vad du ser för film...

Säg mig vad du sett för film, och jag ska säga vart du kommer att resa på semester... Det verkar vara den senaste trenden i filmvärlden: filmer som får oss i publiken att vilja resa till filmens värld, eller åtminstone till den stad eller det land där filmen utspelar sig. När jag såg En lanthandel i Provence i början av sommaren ville jag också resa till Provence, för några veckor sedan fick Woody Allen (och Barcelona) mig att längta till Barcelona. Sex and the City har jag inte sett (varken tv-serien eller filmen) och jag längtar inte speciellt till New York. men jag har sett att det arrangeras resor till New York, där man går i filmens fotspår.

Igår var det riktigt höstväder: regn och rusk och slippriga löv, när vi halkade iväg ner till bion för att se Mamma Mia! Vi har visat filmen sju gånger och alla föreställningar har varit utsålda. Jag gillade ABBA då på 70-talet. (Jag minns ju så väl när de vann med Waterloo 1974: jag och min väninna och våra killkompisar hade cyklat till den ena killen sommarstuga och varit där hela dagen, men vi fick inte lov att övernatta där själva, utan fick snällt cykla 2 mil för att komma till den andra tjejens hem. Och där såg vi Melodifestivalen och det var väldigt noga vem som skulle sitta bredvid vem i soffan och det tassades omkring på natten).

Men när ABBA blev inne igen på 1990-talet tyckte jag det var ganska tråkigt. Det var alltså inte för musikens skull jag valde att se filmen igår. Men vem kan motstå en solig grekisk ö (filmen är egentligen inspelad på två öar: Skiathos och Skopelos) och kristallklart vatten och fest med lyktor och sång och dans? Det kunde inte Pierce Brosnan heller: det berättas att han tackade ja till filmen, utan att veta annat än att den skulle spelas in i Grekland och att han skulle spela mot Meryl Streep.

Intressant nog drar filmen en blandad publik: igår fanns det allt från (många) tjejer i tio-tolvårsåldern och medelålders par till pensionärsdamer. Jag undrar om tanten som satt bredvid mig var medveten om att hon nynnade med i de flesta sångerna. Ganska falskt också. Kanske vi borde ha en sing-along version av filmen även i Tollered?

5 kommentarer:

fru Larsson sa...

Hm, har inte sett den ännu, ABBA-filmen alltså. Men jag ska, trots att jag får skavsår i öronen av musiken.
Men "En lanthandel i Provence" var underbar!

julia sa...

Ni kanske skall ha sing-along-versionen, jo :D Kunde ju bli väldigt intressant... :)

Tindra sa...

*haha* Rätt åt dig! Varken du eller jag ska ha nåt sånt:-)

Ta en morot vet ja!
*gömmer godispappret under soffan*

Anonym sa...

Hej där Ulla!

Jag ser gärna animerad film. Undrar vart jag vill resa då? Ja visst kan jag tänka mig Orlando i Florida och Universal studios, men jag kan lika gärna tänka mig Australien, Italien, Sydamerika, Asien eller Värmland. Det spelar inte så stor roll. Bara jag får uppleva.

Jag heter Artista här, men kan inte posta inlägget med mitt namn, det blir felmeddelanden hela tiden.

Vill du hälsa på är min adress: http://artistasnurrarrunt.blogspt.com/ Välkommen!

Anonym sa...

blogspot.com
...ska det naturligtvis vara